11 Aralık 2014 Perşembe

ADIM ADIM İSPANYA-CORDOBA

Córdoba, İspanya


Birkaç sene önceki ziyaretimde tesadüfen gördüğümüz  bölgenin çingeneleri gerçekten muhteşemler. Çingene kelimesini kötülemek için söylemiyorum. İspanyollar da çingene (gitano/a) diyorlar ve flamenko müziğini en güzel onlar söylüyorlar. Bakınız Camarón de la Isla. Şarkılarını söylüyorlar içeceklerini içiyorlar eğleniyorlar ve eğlendiriyorlar. para mı ? ehh çok olmasa da kazanıyorlardır herhalde. 







Córdoba, İspanya

Dar sokakları, ılık iklimi,  birçok tarihi yapısı ile ziyaret edildiğinde insanı tarihin derinliklerine sürükleyen özgün şehir. Küçük olmasına rağmen her adımda bir tarihi eser farklı bir kültür farklı bir yapı çıkıyor insanın karşısına. Yahudilerden kalma daracık sokaklara sahip bu şehirde, bazı sokaklar öylesine dar ki iki kişi yan yana sığamıyor bile. Sebebi ise yazın kavurucu sıcaklardan korunmakmış. O sıcakta gerçekten de ara sokaklardan birine girince serinliyor insan. Yılın her mevsimi turist çekiyor bu sempatik şehir. Yazın 50 dereceyi aşan kavurucu sıcak altında bile sokakta kimsecikler yokken, sıcak altında kalmaktan artık kırmızı olmuş bembeyaz tenleri, bileği geçen çorapların üstüne sandaletleri, şortları, güneş gözlükleri sırt çantaları ve olmazsa olmaz fotoğraf makinaları ile genellikle Avrupanın kuzeyinden gelen ve  İspanyolların tabiri ile  Guiri'leri görmek mümkün. 

Endülüs Özerk bölgesinde yer alan Cordoba, tarih ve modernliğin bir özetidir aslında. Kültür Mirası listesinde olan bu antik kent uzun yıllar boyunca çeşitli kültürleri barındırmış ve bunlardan birçoğuna başkentlik yapmıştır. Örneğin Emeviler zamanında Cordoba başkent yapılmış ve bu dönemde Cordoba altın çağını yaşamıştır. Bu dönemde bu şehre birçok üniversite açılmış tıp, felsefe gibi birçok farklı bilimde Avrupa'ya öncülük etmiş. 

Şehrin tarihi sembollerinden biri olan Mezquita- Katedral etrafına kurulmuş olan şehri dolaşırken bu zamandan kalma birçok meydan, beyaza boyanmış evlerin bulunduğu sokakları  ile Cordoba ortaçağdaki görkemini hala hissettiriyor.

Bu şehirde kalabileceğiniz pek çok otel bulunmakta, aynı zamanda AVE dedikleri yüksek hızlı trenle pek çok şehirden buraya ulaşmak mümkün. 
Şehir içinde de otobüsler ile heryere çok kısa sürede ulaşabiliyorsunuz. 

Medina Azahara ise şehrin biraz dışarısında bulunmakta fakat buraya da yine otobüs ile ulaşım mümkün. 


NERELERİ GÖRMELİYİM!

Şehirde bulunan tarihi yerlerden bazılarını inceleyelim:


1. KURTUBA CAMİ (MESQUITA)

İçi de dışı ve çevresi kadar görkemli olan zamanın en büyük camisi, yaklaşık 23 bin metre karelik alana inşa edilmiş ve Emevilerin en önemli eserlerinden biri diyebiliriz.
1236 yılında katolikler tarafından kiliseye dönüştürülmüş ve her ne kadar i
spanyol halk bu eserin kilise yönetiminden alınıp kamu idaresine verilmesini istese de bugün de hâlâ kilise olarak kullanılıyor. 


2.ROMA KÖPRÜSÜ( PUENTE ROMANOS)


Görkemi ile Guadalquivir nehrinin iki yakasını birleştiren Roma uygarlığı eserlerinden. Bu köprünün bir tarafı yeni Kordoba şehri olarak gelişmiş ve diğer tarafı tarihi Kordoba olarak biliniyor. 

3. PATIOS MÜZESİ 











4. ALCAZAR SARAYI
13.-15. yüzyıllar arası kraliyet ailesinin ev olarak kullandığı inanılmaz güzellikte bahçeleri olan kraliyet sarayı diyebiliriz. 





5. MUSEVİ MAHALLESİ (el barrio judio)

Cordoba'nın yine ünlü turistik yerlerinden biri olan musevi mahallesi Unesco tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilmiş. Bu sokaklar arasında yürüdükçe hem musevi hem de arap izlerinin olduğu sinagoglar, pazarlar görebilirsiniz. 



6. MEDİNA AZAHARA HARABELERİ


Şehir merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta yakın zamanlarda keşfedilen ve hala kazı çalışmalarının devam ettiği emevilerden kalma bir yeraltı şehri. 





7. PLAZA CORREDERA


Eskiden boğa güreşlerinin yapıldığı bu meydan şimdilerde içinde kafeteryaların ve restoranların olduğu bu şehrin en büyük meydanı.


ve son olarak çektiğim birkaç fotoğrafı ile karşınızda  Cordoba. 


1. Tarihi Cordoba'nın giriş surları















2. Cordoba sokaklarından bir gece görüntüsü




3. Plaza Tendillas 'da yer alan bir afiş

4. Cordoba Üniversitesi rektörlük binası







5. Calleja de las Flores (Çiçekler sokağı) den tipik bir mezquita görüntüsü





6.Flamenco şarkıları söylenen bir bar











7. Calle Las Flores'den bir görüntü


Bu şehre gelmek için tabi öncelikle biz Türklere Avrupalılar tarafından da vize konulmuş olduğunu çoğumuz biliyoruz zaten ve seyahat tarihinin en az bir ay öncesinden vize başvurumuzu İspanyol mercilerine yapmamız gerekiyor. Vize ile ilgili resmi belgelere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Konaklayacak yer araştırması için buraya , 
Buraya tıklayarak ulaşım ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. 
Cordoba haritasını incelemek için ise buraya ,
Turist danışma ofislerinin bulunduğu noktaları öğrenmek için buraya tık tık.



Peki sizce görülesi bir yer midir Cordoba? 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder