9 Şubat 2015 Pazartesi

İSPANYA TARİHİ 3- ENDÜLÜS EMEVİLERİ

İSPANYA'DAKİ MÜSLÜMANLAR

50000 askerli bir ordu ile müslümanlar Cebelitarık boğazını geçerek Cadiz yakınlarında Vizigot ordusunu 711 yılında (Guadalete Muharebesi) mağlup etmişlerdir.

Son Got kralı Rodrigo da mağlup edildikten sonra yaklaşık 4 yıl içerisinde Müslümanlar neredeyse artık tüm yarımadayı fethetmiş ve buraları emirliklere yada Al-Andalus (Endülüs) denilen müslüman devleti bölgelerine dönüştürmüşlerdir. 
8. ve 11. yüzyıllar büyüyen bir müslüman gücü anlamına gelecek, fethedilen topraklar araplaştırılacak ve Kuzey Afrika imparatorluğundan politik olarak bağımsız hale gelecektir. 


10. yüzyılda 3. Abdurrahman ile Al-Andalus sayısal ve sosyal bilimdeki  yenilikler ve kentlerin gelişimine gösterilen özel ilgi sayesinde dini özgürlük ve büyük kültürel zenginlik devrini yaşayan bağımsız bir halifelik haline gelir. 
Tavaif-ül( Tavfa)  Beylikleri

http://tr.wikipedia.org/wiki/Endülüs


En önemli şehirleri Valencia, Zaragoza, Sevilla ve Cordoba idi Bunların içinde Cordoba ise, 10 yüzyılda devrin bilim-kültür merkezi ve 500.000 lik nüfusuyla Batı Avrupa'nın en büyük  ve görkemli şehri haline gelmiştir. 
Buna rağmen  gerileme 11. yüzyılda geldimüslüman gruplar arasında çatışmalar çıkmasıyla halifelik küçük tavfa devletlerine  bölündü. Bu beylikler hem kendi içlerinde çatışmalar yaşarken hem de  hristiyan devletlerin saldırılarıyla karşılaştılar. Bazı tavfa beylikleri hristiyan askerleri para karşılığı ordularında kullanmıştır. Bu karışıklıklar İspanya'da ki islam yaygınlığını azalttı ve Reconquista (İber yarımadasındaki Hristiyanların burada bulunan müslümanların yarımadadaki varlıklarını ortadan kaldırma amaçlarına verilen ve İsp. yeniden fetih anlamına gelen  kelime) hareketlerni hızlandırdı.

Emevilerin ilk yenilgileri 722 yılında Kral Pelayo zamanında Asturya (Austrias) ilinin Covadonga bölgesinde yaşanmıştır.  

 Bundan sonra Müslüman devletlerinin iç karmaşası ve kuzeydeki krallıkların başarısı ile Müslümanlar güneye kadar gerilediler. 
Kastilya krallığı 
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kastilya_Krallığı


14. yüzyılda İspanya'daki müslümanların elinde yalnızca Granada krallığı kalmıştı, bu krallığı 15. yüzyıl sonuna kadar korudular. 15 yüzyıl sonunda Asturya ve Leon Krallıkları birleşerek Kastilya krallığını oluşturdular  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder